مترجم : مرضیه صائمی
دریافت مقادیر کافی ویتامین D و K برای سلامتی بدن ضروری است . اما برخی منابع ادعا می کنند اگر کمبود ویتامین K داشته باشید ، مصرف مکمل ویتامین D مضر است .
حقیقت چیست ؟ این مقاله به بررسی علمی این ادعاها می پردازد .
✔ ویتامین های D و K چیست ؟
D و K از مواد مغذی ضروری و از ویتامین های محلول در چربی هستند . بیشتر در غذاهای پرچرب وجود دارند و هنگامی که با چربی مصرف می شوند جذب آنها در جریان خون بهتر صورت می گیرد .
ویتامین D که ویتامین آفتاب نیز نامیده می شود ، در ماهی های چرب و روغن ماهی فراوان است و همچنین در معرض نور خورشید ، توسط پوست تولید می شود .
یکی از عملکردهای اصلی ویتامین D تقویت جذب کلسیم و حفظ سطح کافی کلسیم در خون است . کمبود ویتامین D ممکن است باعث از بین رفتن استخوان ها شود .
ویتامین K در سبزیجات برگ دار ، حبوبات و مواد غذایی تخمیر شده و همچنین در برخی از غذاهای چرب و غذاهایی با منبع حیوانی مانند زرده تخم مرغ ، جگر و پنیر وجود دارد . این ویتامین در انعقاد خون موثر است و باعث تجمع کلسیم در استخوان ها و دندان های می شود .
⁂ چکیده
ویتامین های D و K مواد مغذی محلول در چربی هستند که نقشی اساسی در متابولیسم کلسیم بدن دارند .
✔ ویتامین های D و K به صورت تیمی کار می کنند
وقتی صحبت از متابولیسم کلسیم می شود ، ویتامین های D و K با هم کار می کنند . هر دو نقش مهمی دارند .
✵ نقش ویتامین D
یکی از عملکردهای اصلی ویتامین D حفظ سطح کلسیم کافی در خون است .
از دو طریق ویتامین D می تواند به این هدف دست یابد :
• بهبود جذب کلسیم : ویتامین D جذب کلسیم را از غذایی که می خورید افزایش می دهد .
• مصرف کلسیم از استخوان : وقتی کلسیم به میزان کافی مصرف نمی کنید ، ویتامین D با استفاده از منبع اصلی کلسیم در بدن یعنی استخوان ها ، سطح خون خود را حفظ می کند .
حفظ سطح کافی کلسیم در خون ضروری است . در حالی که کلسیم اغلب به دلیل نقش خود در سلامت استخوان ، شناخته می شود ، عملکردهای حیاتی بسیاری نیز برای بدن دارد .
در طی دوره کمبود کلسیم ، بدن چاره دیگری به جز استفاده از ذخایر کلسیم در استخوان های شما ندارد ، حتی اگر این امر باعث از دست رفتن استخوان و پوکی آن شود .
✵ نقش ویتامین K
همانطور که در بالا ذکر شد ، ویتامین D سطح کلسیم خون را به اندازه کافی بالا می برد تا نیازهای بدن را برآورده کند .
با این حال ، ویتامین D محل انتهای کلسیم در بدن را به طور کامل کنترل نمی کند . آنجاست که ویتامین K وارد عمل می شود .
ویتامین K حداقل به دو روش کلسیم موجود در بدن را تنظیم می کند :
• کلسیفیکاسیون ( جمع شدن کلسیم در بافت های بدن ) استخوان را تقویت می کند : ویتامین K باعث فعال شدن استئوکلسین می گردد ، پروتئینی که باعث تجمع کلسیم در استخوان ها و دندان ها می شود .
• کلسیفیکاسیون بافت های نرم را کم می کند : ویتامین K باعث فعال شدن پروتئین GLA ماتریکس می شود که از تجمع کلسیم در بافت های نرم مانند کلیه ها و عروق خونی جلوگیری می کند .
تعداد کمی از مطالعات انسانی کنترل شده ، اثرات مکمل های ویتامین K بر کلسیفیکاسیون رگ های خونی را بررسی کرده اند ، اما مطالعات بیشتری در حال انجام است .
قابل ذکر است که کلسیفیکاسیون رگ های خونی در ایجاد بیماری های مزمن مانند بیماری های قلبی و کلیوی نقش دارد .
⁂ چکیده
یکی از عملکردهای اصلی ویتامین D اطمینان از سطح کافی کلسیم در خون است . ویتامین K باعث تجمع کلسیم در استخوان های شما می شود ، در حالی که تجمع آن را در بافت های نرم مانند رگ های خونی کاهش می دهد .
✔ ویتامین D بدون ویتامین K مضر است ؟
برخی از افراد نگرانند که مصرف زیاد ویتامین D ممکن است باعث افزایش کلسیفیکاسیون عروق خونی و بیماری قلبی در میان افرادی شود که کمبود ویتامین K دارند .
برخی شواهد تا حدی این ایده را تأیید می کنند :
• مسمومیت با ویتامین D باعث ایجاد هایپرکلسمی می شود : یکی از علائم سطح بسیار بالای ویتامین D ( سمیت ) هیپرکلسمی است ، بیماری که با غلظت بالای کلسیم در خون مشخص می شود .
• هایپرکلسمی منجر به کلسیفیکاسیون رگ های خونی ( BVC ) می شود : در هایپرکلسمی ، سطح کلسیم و فسفر به حدی بالا می رود که فسفات کلسیم در پوشش رگ های خونی شروع به تجمع می کند .
• BVC با بیماری قلبی مرتبط است : به گفته متخصصان ، کلسیفیکاسیون رگ های خونی یکی از دلایل اصلی بیماری قلبی است .
• کمبود ویتامین K با BVC همراه است : مطالعات مشاهده شده سطح پایین ویتامین K را ، با افزایش خطر کلسیفیکاسیون رگ های خونی مرتبط دانسته است .
• مکمل های ویتامین K با دوز بالا از بروز BVC در حیوانات جلوگیری می کنند : یک مطالعه کنترل شده بر روی موش های در معرض خطر بالای کلسیفیکاسیون نشان داد که یک مکمل ویتامین K2 با دوز بالا از BVC جلوگیری می کند .
• مکمل های ویتامین K ممکن است BVC را در انسان کاهش دهند : یک مطالعه کنترل شده در افراد مسن نشان داد که مکمل 500 میکرو گرم ویتامین K1 هر روز به مدت سه سال ، BVC را %6 کند می کند .
• مصرف زیاد ویتامین K ممکن است خطر بیماری قلبی را کاهش دهد : افرادی که مقادیر زیادی ویتامین K2 را از رژیم غذایی خود دریافت می کنند در معرض خطر کاهش کلسیفیکاسیون رگ های خونی و بیماری های قلبی قرار دارند .
به بیان ساده ، سمیت ویتامین D ممکن است باعث کلسیفیکاسیون رگ های خونی شود ، در حالی که ویتامین K ممکن است به جلوگیری از این اتفاق کمک کند .
اگرچه این شواهد به اندازه کافی از این نظریه حمایت می کنند ، اما هنوز چندین معما در این رابطه وجود دارد .
اگرچه دوزهای بسیار بالای ویتامین D ممکن است منجر به افزایش خطرناک سطح کلسیم و کلسیفیکاسیون عروق خونی شود ، اما هنوز مشخص نیست که آیا دوزهای پایین ویتامین D در طولانی مدت مضر هستند یا خیر ؟
در سال 2007 ، یک متخصص تغذیه این موضوع را مطرح کرد که دوزهای بالای ویتامین D ، باعث کاهش ویتامین K می شود و به طور بالقوه در کمبود این ویتامین موثر است . اما قبل از تأیید کامل اعتبار این نظریه ، به تحقیقات بیشتری نیاز است .
هیچ مدرک قوی اثبات نمی کند که ویتامین D بدون دریافت کافی ویتامین K مضر است . با این حال ، تحقیقات در این زمینه ادامه دارد و ممکن است در آینده نزدیک این موضوع روشن شود .
⁂ چکیده
دانشمندان هنوز نمی دانند که مصرف زیاد ویتامین D در صورت کمبود ویتامین K مضر است یا خیر . شواهد نشان می دهد که این مساله ممکن است نگران کننده باشد ، اما هنوز به نتایج قطعی نرسیده اند .
✔ چگونه ویتامین K کافی دریافت کنید
ویتامین K انواع مختلفی دارد که به طور سنتی به دو گروه تقسیم می شود :
• ویتامین K1 ( فیلوکینون ) : رایج ترین شکل ویتامین K است و در گیاهان وجود دارد ، به ویژه در سبزیجات برگ سبز ، مانند کلم پیچ و اسفناج
• ویتامین K2 ( مناکینون ) : این ویتامین در مواد غذایی بسیار نادر است و عمدتا در غذاهای حیوانی و غذاهای تخمیر شده مانند ناتو یافت می شود .
ویتامین K2 در واقع یک خانواده بزرگ از انواع فرعی است ، از جمله menaquinone 4 ( MK4 ) و menaquinone 7 ( MK7 ) .
• MK4 : در غذاهای تهیه شده از حیوانات مانند جگر ، چربی ، زرده تخم مرغ و پنیر یافت می شود .
• MK7 : با تخمیر باکتریایی و در روده تولید می شود و در غذاهای تخمیر شده ، مانند ناتو ، میسو و کلم ترش یافت می شود .
رژیم غذایی مدرن بین ویتامین K1 و K2 تمایزی قائل نمی شوند . در افراد 19 سال به بالا ، 90 میکرو گرم برای زنان و 120 میکرو گرم برای مردان کافی می باشد .
از آنجا که ویتامین K محلول در چربی است ، مصرف آن با چربی می تواند باعث بهبود جذب آن می شود .
به عنوان مثال ، می توانید به سبزیجات برگ دار خود کمی روغن اضافه کنید یا مکمل های غذایی خود را با وعده های غذایی چرب تر مصرف کنید .
خوشبختانه بسیاری از غذاهای غنی از ویتامین K2 سرشار از چربی نیز هستند . مانند پنیر ، زرده تخم مرغ و گوشت .
قبل از مشورت با پزشک از دوزهای بالای مکمل های ویتامین K استفاده نکنید ، زیرا ممکن است با برخی داروها تداخل داشته باشد .
⁂ چکیده
ویتامین K1 در سبزیجات برگ دار و سبز ، مانند کلم پیچ و اسفناج فراوان است . ویتامین K2 در غذاهای تهیه شده از حیوانات مانند جگر ، تخم مرغ و پنیر و غذاهای تخمیر شده مانند ناتو وجود دارد .
✔ نکته آخر
دانشمندان هنوز در حال بررسی عملکرد ویتامین های D و K هستند .هنوز به طور کامل رابطه بین آنها شناخته نشده است ، اما تحقیقات ادامه دارد .
روشن است که ویتامین K برای قلب و استخوان مفید است ، اما مشخص نیست که آیا مکمل های ویتامین D با دوز بالا در زمان کمبود ویتامین K مضر هستند یا خیر .
در هر حال ، مطمئن شوید که مقدار کافی ویتامین D و K را از رژیم غذایی خود دریافت می کنید . هر دو برای سلامتی شما مهم هستند .