مفاصل ما اساسا کیسه هایی پر شده با یک مایع به نام مایع سینوویال هستند که محافظت و تغذیه غضروف را بر عهده دارد و به استخوان های ما اجازه ی حرکت راحت و آزادانه در طول زندگی را می دهد .
( پشتیبان مفاصل یاماموتو )
به گزارش گروه سلامت عصر ایران به نقل از "اکتیوبیت" ، به واسطه ی عواملی مانند سن ، ژنتیک و رژیم غذایی ، امکان فرسایش غضروف می و انسداد مایع سینوویال وجود دارد که شرایط التهاب و درد مفصل را به همراه دارد . خوشبختانه می توانید با مصرف برخی مواد غذایی اثرات این عوامل را کاهش دهید .
• گیلاس
گیلاس میوه ای خوشمزه و مفید است . رنگ قرمز این میوه از آنتوسیانین ها ، مواد شیمیایی گیاهی طبیعی که توانایی کاهش التهاب را دارند ، سرچشمه می گیرد . به جای مصرف میوه ی گیلاس می توانید نوشیدن آب گیلاس را نیز مد نظر قرار دهید . نتایج مطالعه ای که در سال 2012 توسط دانشگاه سلامت و علوم اُرگان انجام شد ، نشان داد که نوشیدن روزانه دو فنجان آب گیلاس ترش می تواند التهاب بدن را کاهش دهد و به تسکین علائم استئوآرتریت ( آرتروز ) کمک کند .
• فلفل قرمز
ویتامین C یک ماده ی مغذی مهم برای سلامت مفاصل است و فلفل قرمز منبعی عالی برای این ویتامین محسوب می شود . در شرایطی که همه فلفل دلمه ای ها حاوی ویتامین C هستند ، اما نوع قرمز آنها بهترین گزینه برای دریافت این ماده ی مغذی است . ویتامین C برای ساخت کلاژن که بخشی از غضروف ، تاندون و رباط ها محسوب می شود و مفاصل برای ارائه ی عملکرد درست به آنها وابسته هستند ، نیاز است .
همچنین مشخص شده است که ویتامین C ، همانند کپسایسین ، می تواند به کاهش درد کمک کند و فلفل قرمز منبع خوبی برای این مواد مغذی و همچنین ویتامین های A و K و مواد مغذی گیاهی دیگری است که به عنوان آنتی اکسیدان عمل می کنند .
• ماهی چرب
ماهی های چرب مانند سالمون ، خالمخالی و ساردین به طور ویژه برای سلامت مفاصل خوب هستند زیرا سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 هستند که این چربی های مفید به کاهش درد و خشکی مفاصل از طریق کمک به تولید آنزیم ها و پروتئین هایی که التهاب را کاهش می دهند ، کمک می کند .
به طور ویژه ، ماهی سالمون منبع عالی برای کلسیم و ویتامین D نیز است که این مواد مغذی به حفظ استحکام استخوان ها کمک می کنند .
• زردچوبه
زمانی که موضوع سلامت مفاصل مطرح می شود ، زردچوبه به واسطه ی محتوای کورکومین خود که یک ضد التهاب طبیعی قوی است به عنوان یک ابرماده ی غذایی شناخته می شود .
نتایج یک مطالعه نشان داد که عصاره ی کورکومین می تواند در تسکین درد زانو به خوبی ایبوپروفن ، داروی ضد درد ، عمل کند .
• مغزهای خوراکی
همانند ماهی های چرب ، مغزهای خوراکی نیز منبعی عالی برای اسیدهای چرب امگا 3 ضد التهاب هستند . به عنوان مثال ، بادام افزون بر چربی های مفید ، حاوی ویتامین E و منگنز نیز می باشد . ویتامین E یک آنتی اکسیدان است که از بدن در برابر آسیب رادیکال های آزاد و شکل گیری التهاب محافظت می کند ، در شرایطی که منگنز به عملکرد سریع تر و کارآمدتر گلوکوزامین در ترمیم مفاصل کمک می کند .
• دانه های چیا
دانه های چیا افزون بر این که منبعی عالی برای اسیدهای چرب امگا 3 هستند که برای کاهش درد و التهاب در مفاصل مفید می باشند ، از محتوای اسید آمینه های اساسی مورد نیاز بدن برای ترمیم عضلات ، رباط ها ، تاندون ها و غضروف نیز سود می برند .
فواید دانه های چیا به همین جا ختم نشده و آنها سرشار از مواد مغذی دیگر مانند فیبر و پروتئین نیز هستند .
• سبزیجات برگدار
مصرف سبزیجات برگدار برای حفظ سلامت مفاصل اهمیت ویژه ای دارد . محصولاتی مانند اسفناج ، کیل ، برگ کولارد یا بوک چوی از بهترین انتخاب ها هستند . آنها منبع خوبی برای برخی مواد مغذی کلیدی مانند ویتامین C ، کلسیم و سلنیم هستند .
ویتامین C به واسطه ی کمک به حفظ عملکرد درست غضروف ها از مفاصل محافظت می کند . سلنیم نیز به واسطه ی خواص آنتی اکسیدانی خود که به محافظت در برابر آسیب کمک می کند و نقش کلیدی در تولید سلول های جدید ایفا می کند ، به مفاصل کمک می کند .
• توت ها
وقتی صحبت از آنتی اکسیدان ها می شود ، توت ها ، مانند توت فرنگی ، بلوبری ، تمشک و شاه توت از بهترین منابع برای آنها محسوب می شوند . به طور ویژه ، آنتوسیانین ها توانایی مقابله با التهاب را دارند . همچنین توت ها حاوی اسید الاجیک ، آنتی اکسیدانی دیگر هستند که به کاهش التهاب و پیشگیری از افزایش درد مفاصل کمک می کند .
• سیب قرمز
آنتوسیانین ها ، مواد شیمیایی گیاهی که پیش تر نیز به آنها اشاره شد ، در پوست سیب قرمز نیز یافت می شوند و مبارزی قدرتمند در برابر التهاب هستند . همچنین سیب قرمز حاوی آنتی اکسیدان دیگری به نام کوئرستین است که در تولید کلاژن نقش دارد . افزون بر این ، سیب منبع خوبی برای منیزیم است که این ماده ی مغذی به تولید اسید هیالورونیک ، ترکیبی مهم در مایع سینوویال موجود در مفاصل ، کمک می کند .
• سیر و پیاز
سیر و پیاز حاوی ترکیب گوگردی قدرتمندی هستند که با التهاب و درد مبارزه می کند . از آنجایی که این مواد غذایی به بهبود عطر و طعم غذا کمک می کنند ، می توانند در کاهش مصرف سدیم نیز نقش داشته باشند . مصرف بیش از حد سدیم با فشار خون بالا و آرتریت پیوند خورده است .
به طور ویژه ، پیاز منبع خوبی برای کوئرستین و همچنین فیبر پری بیوتیک نیز است .
• ریحان
ریحان دیر زمانی است که در هند و اروپا برای درمان التهاب و درد مفاصل استفاده می شود . ریحان حاوی آنزیمی به نام اوژنول است که هم عامل عطر ریحان است و هم ضد التهابی قوی محسوب می شود که فعالیت سیکلواکسیژناز - آنزیمی که موجب التهاب در بدن می شود - را سرکوب می کند .
• روغن زیتون فوق بکر
روغن زیتون فوق بکر برای سلامت مفاصل فوق العاده مفید است . این محصول حاوی مقدار قابل توجهی لوبریسین است که این پروتئین توانایی مایع سینوویال را برای محافظت از غضروف افزایش داده و به عنوان یک روان کننده نیز عمل می کند .
همچنین روغن زیتون فوق بکر سرشار از آنتی اکسیدان ها ، اسیدهای چرب امگا 3 و اولئوکانتال ، یک ترکیب فنولی طبیعی که اثرات مشابه با برخی داروهای ضد التهابی ارائه می کند ، است .
• زنجبیل
همانند ریحان ، زنجبیل دیر زمانی است که به عنوان یک ماده ی ضد التهاب مورد استفاده قرار می گیرد . اگرچه به صورت سنتی از زنجبیل برای درمان معده درد و مشکلات گوارشی استفاده می شود ، این ماده ی غذایی به مسدود کردن چندین ژن و آنزیم که موجب التهاب و ناراحتی می شوند به کاهش درد مفاصل کمک می کند .
از آنجایی که زنجبیل و زردچوبه با یکدیگر مرتبط هستند ، هر دوی آنها ویژگی های ضد التهاب و ضد درد مشابه بسیاری را ارائه می کنند .
• سویا
افزون بر اینکه منبع عالی برای پروتئین گیاهی است ، سویا محصولی خوب برای تقویت سلامت مفاصل محسوب می شود . سویا حاوی استروژن است که بر تولید اسید هیالورونیک ، یکی از ترکیبات کلیدی مایع سینوویال ، اثرگذار است .
همچنین سویا حاوی اسیدهای چرب امگا 3 است که برای کاهش درد و التهاب مفصلی مفید می باشند .